De huizenprijzen in Spanje zullen naar verwachting stijgen in 2020

 

Er zijn de afgelopen twee jaar aanzienlijke waardestijgingen geweest in grote delen van Spanje, maar 2019 onder analisten wordt beschouwd als een jaar met relatief stabiele maar lage prijsstijgingen.

Een studie uitgevoerd door het Spaanse waarderingsinstituut Asociación Española de Análisis de Valor (AEV), toont significante prijsstijgingen vanaf 2020.

Wat het beeld in 2020 zal veranderen, zijn voornamelijk economische en demografische factoren, zoals groeiend besteedbaar inkomen van de bevolking, huurders die hun eigen huis willen bezitten en mensen die naar gebieden met meer banen verhuizen.

De directeur van de AEV, Germán Pérez Barrio, zegt dat de huizenmarkt in Spanje zich zeer ongelijk ontwikkelt. In de steden zijn de prijzen al lang boven het gemiddelde en deze trend zal zich alleen voortzetten.

De markten voor vakantiehuizen aan de Costa del Sol, Costa Blanca en de Canarische eilanden hebben ook grote verschillen, hier is vooral de relatie tussen vraag en aanbod bepalend voor de prijs. Er zijn grote prijsstijgingen geweest op de Canarische eilanden, waar het aanbod van woningen ernstig beperkt is. De Costa del Sol ziet stijgende prijzen, maar ook een toenemend aanbod van nieuw geproduceerde woningen. Aan de Costa Blanca zijn er grote variaties in de markt, vooral in het gebied van Torrevieja. Er is een hoog activiteitenniveau met een grote vraag en huisvesting in alle prijsklassen. Vooral het aandeel nieuwbouwwoningen aan Orihuela Costa neemt toe.

Ondanks de prijsstijgingen die zich de afgelopen jaren hebben voorgedaan, is het prijsniveau van woningen nog steeds aanzienlijk lager dan het vorige piekniveau vóór de financiële crisis.