Murcia

Murcia is de naam van de provinciale hoofdstad en ligt op ongeveer een half uur rijden van de kust. 75 km ten zuiden van Alicante en 30 km ten westen van Torrevieja. De stad werd gesticht door de Moren in de 8e eeuw. Onder hun heerschappij ontwikkelde Murcia zich tot het regionaal centrum wat het hedendaags is.

De Moorse invloed is minder duidelijk in de stad zelf. Veel van de oudere districten werden gebouwd in de 18e eeuw. Na eeuwen van industriële groei heeft Murcia vandaag een universiteit met een groot aantal studenten en bruist de stad van het leven. De stad is nog steeds een relatief onbekende toeristische bestemming, vooral in vergelijking met nabijgelegen kuststeden. De oudere wijk is zeker een bezoek waard en de statige kathedraal wordt vaak bezocht door toeristen uit de hele wereld.

De gastronomische selectie in Murcia is breed met verse groenten en heerlijk fruit als belangrijke ingrediënten in de lokale gerechten, evenals verse zeevruchten van de nabijgelegen kust. Vooral paprika, tomaat, aubergine en courgette zijn veel voorkomende lekkernijen die vaak in de hele regio worden geserveerd. Tijdens een bezoek aan Murcia is de Markthal een must, twee verdiepingen vol vis, vlees, groenten en fruit, onder andere.