Los Alcázares

De prachtige stad Los Alcázares ligt tussen Cartagena en San Javier in de buurt van het kalme en warme water van de Mar Menor. De fijne stranden trekken vakantiegangers van over de hele wereld aan. De Spanjaarden houden van dit deel van de kust. Vooral mensen uit Murcia maken graag gebruik van deze omgeving om de hitte van de zomer te ontvluchten. Los Alcázares heeft een permanente bevolking van ongeveer 15.000, die tijdens het drukke zomerseizoen toeneemt tot ongeveer 150.000. Los Alcázares is een onafhankelijke stad sinds 1983 en heeft elk jaar een week lang feest om dit belangrijke evenement voor de stad te herinneren.

De geschiedenis van de stad gaat terug naar de Arabische bezetting van het gebied en de naam is afkomstig van het Arabische woord Al-Kazar wat paleis betekend. Het water in de lagune buiten de stad heeft een zeer hoog zoutgehalte en is al eeuwen bekend om zijn helende krachten. Om deze reden zijn er op verschillende plaatsen langs de kust spas gebouwd door onder andere de Arabieren.

De Arabieren brachten ook complexe irrigatiesystemen met zich mee, ontwikkeld in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zodat voorheen droog land kon worden gebruikt voor landbouw. De Arabieren introduceerden ook unieke vismethoden die nuttig waren in de kalme ondiepe wateren van de Mar Menor. Sommige van deze vismethoden (waaronder La Encañizada) worden vandaag nog steeds met groot succes gebruikt.

Los Alcázares is heden een hectisch toeristenoord met een excelente selectie van winkels, bars en restaurants en veel mooie stranden.